Niestety rozpoczął się nowy rok akademicki. Jeszcze nie minął tydzień, a ja już jestem wykończona nadchodzącymi miesiącami… Jak się okazało, na mojej uczelni piąty rok studiów to idealny czas na zrobienie trzydziestu godzin wychowania fizycznego, piętnastu godzin drugiego języka obcego i multum zajęć trwających od rana do wieczora. Niewiarygodne. A ja myślałam, że w ostatnim roku normalni studenci piszą pracę magisterską. Ja nie mam nawet na to czasu.
W najbliższych tygodniach potrzebna mi będzie chyba
niezła wałówka, więc muszę kombinować jak ogarnąć temat. W tamtym semestrze
przygotowywałam sobie pieczoną owsiankę z żurawiną. W tym semestrze hitem będzie
ciasto owsiane bez cukru. Mimo, że ciasto go nie zawiera, jak dla mnie jest
idealnie słodkie – to dzięki bananowi, który koniecznie musi być mocno dojrzały
i mocno słodki. Ciasto swój lekko orzechowy smak zawdzięcza dodatkowi orzechów
włoskich, a wilgotności nadaje mu gruszka. Podzieliłam też ciasto pół na pół,
do jednej dodając kakao, które fajnie przełamało smak :) Ciasto można zjeść
zarówno jako deser do kawy, jako śniadanie z dodatkiem serka wiejskiego lub
innego twarożku, ale idealnie nada się też jako przekąska do szkoły, pracy czy
na uczelnię. Ciasto można przechowywać do 3 dni w lodówce, szczelnie zamknięte.
Jeśli lubicie słodsze rzeczy, do ciasta można dodać łyżkę miodu. Ciasto można zdecydowanie nazwać "zdrowym", gdyż w swoim składzie (oprócz cukru wanilinowego i proszku do pieczenia) zawiera same korzystne składniki :) Naprawdę
polecam :)
Składniki ( na
ciasto w małej formie 20x20cm):
1 szklanka płatków owsianych górskich
½ szklanki orzechów włoskich (opcjonalnie mogą być każde
inne orzechy)
1 duży, bardzo dojrzały banan
2 jaja (L)
1 łyżeczka gorzkiego kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cukru wanilinowego
Szczypta soli
Dodatkowo: 1 duża, dojrzała gruszka
(lub inny dość słodki owoc), łyżka płatków owsianych i cynamon do posypania
wierzchu
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto: płatki owsiane zmielić w blenderze. Dodać
orzechy włoskie i ponownie zmielić. W misce dokładnie rozgnieść banana widelcem.
Dodać jajka i dobrze wymieszać. Wsypać zmielone płatki z orzechami, proszek do
pieczenia, cukier wanilinowy i sól – wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części –
do jednej dodać kakao i wymieszać. Obrać gruszkę i pokroić na ćwiartki, a
następnie na plasterki. Do formy wyłożyć na przemian kleksy ciasta ciemnego i
jasnego. Można lekko wymieszać patyczkiem. Na wierzch ułożyć gruszki i lekko wcisnąć
je do ciasta. Wierzch posypać płatkami owsianymi i cynamonem. Wstawić do piekarnika
i piec 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Jeść od razu lub przechowywać w lodówce do 3
dni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz