Urodziny – to wystarczający powód aby upiec ciasto z pierwszymi, świeżymi truskawkami:) Dzisiaj więc przedstawiam tort na biszkopcie kakaowym, z kremem ze śmietanki kremówki i advocatu, ze świeżymi truskawkami. Nie muszę chyba się rozpisywać jak wspaniały jest krem advocatowy w połączeniu ze świeżymi owocami:) Krem jest dosyć mocno alkoholowy, także nie wszyscy mogą zezwolić dzieciakom partycypowania w konsumpcji. Dla dorosłych jest jednak idealny:)! Zapraszam:)
Składniki (na
ciasto w okrągłej formie 23-24cm)
Biszkopt kakaowy:
2 jajka
2 łyżki cukru
1 bardzo kopiata łyżka mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem adwokatowy:
500ml słodkiej śmietany 36%
200ml adwokatu
1 opakowanie cukru wanilinowego (30g)
1 łyżka cukru
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
Ciasteczka – rurki waflowe ( u mnie ok. półtorej opakowania,
każde po 280g)
600-700g świeżych truskawek
Przygotować formę – dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Wysmarować tłuszczem dno i boki. Piekarnik rozgrzać do 170oC.
Biszkopt kakaowy: mąkę przesiać razem z proszkiem do
pieczenia i kakaem. Białka ubić na sztywno – pod koniec ubijania dodać cukier i
dalej ubijać. Zmniejszyć nieco obroty miksera, dodać kolejno po jednym żółtku i
miksować, aż białko połączy się z żółtkami. Wyłączyć mikser. Do uzyskanej masy
dodawać stopniowo mieszankę mąki z kakaem i bardzo delikatnie mieszać. Surowy
biszkopt przełożyć delikatnie do formy – rozprowadzić równomiernie. Może się
wydawać, że ciasta jest zbyt mało ale bez obaw, wyrośnie i będzie go akurat.
Piec w piekarniku ok. 15-20 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Wyciągnąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Krem advocatowy: żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie
(2 kieliszki wody). Słodką śmietankę ubić na sztywno z cukrem i cukrem
wanilinowym. Zmniejszyć nieco obroty miksera i wlewać cienkim strumieniem
advocat. Na samym końcu wlewać również cienkim strumieniem rozpuszczoną
żelatynę i miksować jeszcze przez minutę. Odstawić.
Przygotowanie ciasta: biszkopt odwrócić w formie „do
góry nogami”. Rurki waflowe poprzecinać na pół i układać stojące na około
biszkopta. Krem advocatowy przełożyć do środka na biszkopt, dokładnie
rozsmarować. Wyrównać rurki waflowe. Truskawki pociąć na połówki lub ćwiartki
(albo pozostawić je w całości) i wysypać równomiernie na ciasto. Całość owinąć
szczelnie folią aluminiową i wstawić do lodówki na parę godzin, aby ciasto stężało.
Smacznego!
Och, wygląda znakomicie ! Pewnie też tak smakuje ..
OdpowiedzUsuńWiosna to i też truskawki :) Piękny tort :)
OdpowiedzUsuńŁał, cudowny! Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńTen kto nie spróbuje tych pyszności to sam sobie jest winny na prawdę polecam wszystkie i to bez przesady wszystkie wypieki i kulinaria palce lizać!!!! Ta dziewczyna po porostu ma talent.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za tak miłe słowa:) to naprawdę dodaje skrzydeł! :) taki komentarz to największa nagroda dla tego co robię:) pozdrawiam serdecznie:)
Usuń