czwartek, 31 października 2013

Sernik z mascarpone i papają



Nieco mniej sezonowo, bez jabłek, dyni, orzechów…jest za to papaja. Lubię czasem piec i gotować wbrew sezonowości produktów. Dzisiaj przedstawiam wspaniały sernik, na który oprócz sera twarogowego składa się ser mascarpone. Nadzienie jest puszyste i delikatne. Smaku dopełnia spód z pełnoziarnistych ciasteczek, owoce w serze i glazura z papai na wierzchu. Całość – rewelacja. Polecam:)

Składniki (na ciasto w okrągłej formie 30cm):

Spód:
400g ciasteczek pełnoziarnistych

Masa serowa:
1kg sera twarogowego zmielonego, kubkowego (użyłam takiego o zawartości 7,5% tł.)
500g mascarpone
100g cukru
5 żółtek
1 białko
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:
3 puszki papai (każda po 425g) – odsączona papaja, podzielona na pół, potrzebna będzie zarówno do masy serowej, jak i do glazury

Na glazurę:
1 łyżka dżemu brzoskwiniowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
50ml syropu pozostałego z papai

Wykonanie:

Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180oC.
Papaję odsączyć (nie wylewać syropu!) i podzielić na pół. Jedną połowę pokroić na drobne kosteczki, drugą połowę zmiksować na mus.
Ciasteczka pokruszyć i wysypać na spód tortownicy – równomiernie rozprowadzić.
Masa serowa: żółtka i białko utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po łyżce mascarpone i miksować. Następie dodawać po trochu sera twarogowego. Dodać skrobię ziemniaczaną i mąkę pszenną – wszystko dokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać papaję pokrojoną w kosteczkę – wymieszać szpatułką. Masę serową wykładać po łyżce na ciasteczkowy spód (nie można wlać całej masy na raz, ponieważ źle będzie się ją rozprowadzało po pokruszonych ciastkach – najlepiej robić duże kleksy z masy na całej ciasteczkowej powierzchni). Wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec godzinę (na środkowym poziomie piekarnika). Sernik z wierzchu popęka i urośnie – tu pokuszę się nawet o stwierdzenie, że „spuchnie” :). Bez obaw – podczas studzenia, wróci do swoich pierwotnych rozmiarów:). Sernik należy studzić w wyłączonym piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami. Nie musi być całkowicie zimny, aby położyć na niego glazurę.
Glazura z papai: do zmiksowanej papai dodać 50ml syropu, łyżkę dżemu i cukier. Wszystko razem zagotować. Dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Glazurę wylać na sernik i rozsmarować. Sernik odstawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Mniam :) Z papają z pewnością smakował wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada smakowicie ;) w wolnej chwili zapraszamy do nas ;)

    OdpowiedzUsuń