sobota, 15 marca 2014

Sernik z makiem i kruszonką



O mamo, powiem Wam, że te sernik jest od dziś moim absolutnym numerem jeden wśród serników! Już dawno marzyło mi się połączenie sera i maku, no i dziś postanowiłam to zrealizować. Pyszne, kruche ciasto, delikatna masa serowo-makowa i maślana kruszonka – niebo w gębie! Masa serowo-makowa jest niezwykle puszysta i mięciutka, wręcz rozpływająca się w ustach, kruszonka natomiast to wisienka na torcie. Swoją drogą, nie wiem jak można nie lubić kruszonki:). Przepis  na to ciasto pochodzi z tej niemieckiej strony i uważam, że jest naprawdę godny i warty wypróbowania. Jedyną moją modyfikacją było dodanie kruszonki:). Zapraszam!


Składniki (na ciasto w okrągłej formie 24cm):

Ciasto kruche:
 250g mąki pszennej
125g masła
50g cukru pudru
1 całe jajko (L)
1 małe opakowanie cukru wanilinowego (16g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Masa makowo-serowa:
1kg sera twarogowego kubkowego (użyłam sera pakowanego po 500g, zawartość tł. 9,5%)
200ml kwaśnej śmietany 12% tł.
125g maku niezmielonego
150g cukru + 3 łyżki do maku
4 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 małe opakowanie cukru wanilinowego (16g)

Kruszonka:
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru
3 łyżki masła (80g)


Wykonanie:

Przygotować okrągłą odpinaną formę – wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować dno i boki masłem oraz oprószyć całość mąką.
Ciasto kruche: mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać zimne masło pokrojone w plastry oraz sól i zagnieść wszystko, aby powstało coś na kształt bardzo sypkiej kruszonki. Dodać cukier puder i jajko. Wymieszać wszystko łyżką na tyle, na ile się da, a następnie zagnieść składniki ręką, aż powstanie jednolite i delikatne ciasto. Zagniatanie można wykonywać w misce (metoda trudniejsza, dla leniwych, którym się potem nie chce myć blatu – to ja:) lub można składniki przenieść na oprószony mąką blat/stolnicę i tam zagnieść ciasto. Z ciasta uformować płaską kulę i wstawić na godzinę do lodówki (ciasto można również zagnieść wieczorem i spokojnie przenocować w lodówce, by wykorzystać go rankiem).
W czasie oczekiwania na ciasto przygotować masę: mak połączyć z 3 łyżkami cukru i zmielić jednokrotnie (w maszynce lub chwilę miksować w blenderze).W osobnej misce połączyć serek twarogowy, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, budyń w proszku – dokładnie zmiksować. Następie dodawać po jednym jajku, każde dokładnie miksując z masą. Masę podzielić na dwie części – jedną pozostawić taką, jaka jest, do drugiej części wsypać zmielony mak i dokładnie wymieszać.
Kruszonka: wszystkie składniki zagnieść ręką.
Gdy kruche ciasto się wystarczająco schłodzi, rozgrzać piekarnik do 185oC (grzanie góra i dół), a ciasto wyjąć z lodówki. Następnie wylepić ciastem dno i boki formy (boki do ¾ wysokości) – metoda dowolna, ciasto można skubać, zetrzeć na tarce, rozwałkować – jak komu wygodnie – ważne, aby ciasto pokrywało dno i boki formy. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut (ciasto ma tylko troszkę „spuchnąć”), Wyjąć z piekarnika. Na ciasto wlewać na przemian po łyżce ciasta zwykłego i makowego – lecz nie tak jak przy babce marmurkowej, ale należy robić kleksy z mas dookoła formy – na przemian, i dodatkowo jeden kleks ma być na samym środku formy. Następnie na jasne kleksy dawać ciemne kleksy, a na ciemne – jasne. I tak, aż do wyczerpania masy.


 Na sam wierzch wysypać równomiernie kruszonkę. Wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godziny, aż kruszonka się zezłoci (ja piekłam pierwsze 30 minut na funkcji „grzanie góra-dół”, a drugie pół godziny na termoobiegu, polecam obserwować przebieg akcji, gdyż różne piekarniki różnie pieką:)). Ciasto podczas pieczenia powinno urosnąć, po czym wrócić do pierwotnej wysokości – nie martwcie się – ciasto nie zapada się, jest równiutkie. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!



Serniki dla Miksera - edycja 1.14

12 komentarzy:

  1. Super połączenie, wygląda interesująco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Arcydzieło!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba.
    Serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, z kruszonką jeszcze lepszy!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak tylko skończę swoje postne postanowienie...to musowo wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. piszę się na taki sernik, myślę, że bardzo by mi smakował

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi sie ten sernik, bardzo ciekawy i ładny.:) Zastanawiam się czy nie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czesc. Dodac w budyn w proszku - ale juz uhotowany, tak? A mak jest suchy czy masa makowa? Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodać budyń w proszku czyli dodać proszek budyniowy do masy. Nic nie gotować. Mak ma być suchy. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  9. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń