O mamo, powiem Wam, że te sernik jest od dziś moim
absolutnym numerem jeden wśród serników! Już dawno marzyło mi się połączenie
sera i maku, no i dziś postanowiłam to zrealizować. Pyszne, kruche ciasto,
delikatna masa serowo-makowa i maślana kruszonka – niebo w gębie! Masa
serowo-makowa jest niezwykle puszysta i mięciutka, wręcz rozpływająca się w
ustach, kruszonka natomiast to wisienka na torcie. Swoją drogą, nie wiem jak
można nie lubić kruszonki:). Przepis na
to ciasto pochodzi z tej niemieckiej strony i uważam, że jest naprawdę godny i
warty wypróbowania. Jedyną moją modyfikacją było dodanie kruszonki:). Zapraszam!
Składniki (na
ciasto w okrągłej formie 24cm):
Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
125g masła
50g cukru pudru
1 całe jajko (L)
1 małe opakowanie cukru wanilinowego (16g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Masa makowo-serowa:
1kg sera twarogowego kubkowego (użyłam sera pakowanego po 500g,
zawartość tł. 9,5%)
200ml kwaśnej śmietany 12% tł.
125g maku niezmielonego
150g cukru + 3 łyżki do maku
4 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 małe opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Kruszonka:
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru
3 łyżki masła (80g)
Wykonanie:
Przygotować okrągłą odpinaną formę – wyłożyć papierem
do pieczenia, wysmarować dno i boki masłem oraz oprószyć całość mąką.
Ciasto kruche: mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
przesiać do miski, dodać zimne masło pokrojone w plastry oraz sól i zagnieść
wszystko, aby powstało coś na kształt bardzo sypkiej kruszonki. Dodać cukier
puder i jajko. Wymieszać wszystko łyżką na tyle, na ile się da, a następnie
zagnieść składniki ręką, aż powstanie jednolite i delikatne ciasto. Zagniatanie
można wykonywać w misce (metoda trudniejsza, dla leniwych, którym się potem nie
chce myć blatu – to ja:) lub można składniki przenieść na oprószony mąką
blat/stolnicę i tam zagnieść ciasto. Z ciasta uformować płaską kulę i wstawić
na godzinę do lodówki (ciasto można również zagnieść wieczorem i spokojnie
przenocować w lodówce, by wykorzystać go rankiem).
W czasie oczekiwania na ciasto przygotować masę: mak
połączyć z 3 łyżkami cukru i zmielić jednokrotnie (w maszynce lub chwilę
miksować w blenderze).W osobnej misce połączyć serek twarogowy, śmietanę,
cukier, cukier wanilinowy, budyń w proszku – dokładnie zmiksować. Następie
dodawać po jednym jajku, każde dokładnie miksując z masą. Masę podzielić na
dwie części – jedną pozostawić taką, jaka jest, do drugiej części wsypać
zmielony mak i dokładnie wymieszać.
Kruszonka: wszystkie składniki zagnieść ręką.
Gdy kruche ciasto się wystarczająco schłodzi, rozgrzać
piekarnik do 185oC (grzanie góra i dół), a ciasto wyjąć z lodówki.
Następnie wylepić ciastem dno i boki formy (boki do ¾ wysokości) – metoda
dowolna, ciasto można skubać, zetrzeć na tarce, rozwałkować – jak komu wygodnie
– ważne, aby ciasto pokrywało dno i boki formy. Ponakłuwać widelcem i wstawić
do piekarnika na ok. 10 minut (ciasto ma tylko troszkę „spuchnąć”), Wyjąć z
piekarnika. Na ciasto wlewać na przemian po łyżce ciasta zwykłego i makowego –
lecz nie tak jak przy babce marmurkowej, ale należy robić kleksy z mas dookoła
formy – na przemian, i dodatkowo jeden kleks ma być na samym środku formy. Następnie
na jasne kleksy dawać ciemne kleksy, a na ciemne – jasne. I tak, aż do
wyczerpania masy.
Na sam wierzch wysypać równomiernie kruszonkę. Wstawić do
piekarnika i piec ok. 1 godziny, aż kruszonka się zezłoci (ja piekłam pierwsze
30 minut na funkcji „grzanie góra-dół”, a drugie pół godziny na termoobiegu,
polecam obserwować przebieg akcji, gdyż różne piekarniki różnie pieką:)).
Ciasto podczas pieczenia powinno urosnąć, po czym wrócić do pierwotnej
wysokości – nie martwcie się – ciasto nie zapada się, jest równiutkie. Studzić
przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Super połączenie, wygląda interesująco.
OdpowiedzUsuńArcydzieło!!
OdpowiedzUsuńBajeczny :D
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńSerdeczności :-)
Super, z kruszonką jeszcze lepszy!!
OdpowiedzUsuńJak tylko skończę swoje postne postanowienie...to musowo wypróbuję
OdpowiedzUsuńpiszę się na taki sernik, myślę, że bardzo by mi smakował
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie ten sernik, bardzo ciekawy i ładny.:) Zastanawiam się czy nie wypróbować:)
OdpowiedzUsuńCzesc. Dodac w budyn w proszku - ale juz uhotowany, tak? A mak jest suchy czy masa makowa? Dziekuje.
OdpowiedzUsuńDodać budyń w proszku czyli dodać proszek budyniowy do masy. Nic nie gotować. Mak ma być suchy. Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńZrobiłam bardzo dokładnie trzymając się przepisu, jedyna modyfikacja to mak dodany do całości (kupiłam suchy zmielony, więc mielenie pominęłam). Sernik urósł jak szalony, środek zapadł się trochę, być może to kwestia sera, składników, piekarnika. Użyłam sera twarogowego w wiaderku z Lidla, w domu zorientowałam się, ze ma 6,5% tłuszczu, ale mimo to w smaku wyszło bardzo dobre. Nie sadziłam, ze mak będzie tak wyczuwalny. Bardzo ciekawe połączenie. Sernik mi wyszedł bardzo wysoki, następnym razem zrobie w dużej blasze. Polecam :)
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar formy?
OdpowiedzUsuńForma okrągła 24cm :) pozdrawiam :)
UsuńJaka temperatura pieca by upiec ten sernik
OdpowiedzUsuńTemperatura 185 stopni, ale spokojnie można upiec spod w 185 A sernik w 175 :) zależy jak piecze piekarnik :) pozdrawiam:)
UsuńWitam po ostudzeniu sernika, przechowywac go w lodowce?
OdpowiedzUsuńWitam:) można jak najbardziej w lodówce szczelnie zamknięty żeby nie przeszedł zapachami:) można również w chłodniejszym miejscu jak garaż lub weranda, sernik powinien być przykryty by nie wysechł :) pozdrawiam:)
UsuńDzień dobry, czy może być forma 26 cm czy będzie za duża i lepiej zrobić w mniejszej zwykłej formie ? ☺️
OdpowiedzUsuńDzień dobry:) jeśli zależy na wysokim serniku to lepiej w mniejszej formie, jeśli niski sernik nie przeszkadza to może być forma 26cm :) ale sernik wyjdzie gdzieś o połowę niższy:) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPiękny aż ślinka cieknie, ale czy zamiast maku mogę zrobić 2 część z kakao , gdyż 7 mnie za makiem nie bardzo przepadają
OdpowiedzUsuń