Walentynkowe szaleństwo trwa :) Skorzystałam na tym
kupując sobie piękne kwiaty do domu :) Obchodzić walentynek specjalnie nie
będziemy, bo raczej nigdy tego nie robimy, ale jednak zawsze pojawia się symboliczny
kwiatek, w tym roku może będzie jeszcze pyszna kawa w kawiarni :)
Nie zapomniałam jednak o Was :) Dla miłośników walentynek
przygotowałam przepis na klasyczne, znane ciasto Red Velvet Cake, które można oczywiście
przygotować dla ukochanej osoby każdego dnia w roku, nie tylko 14-go lutego!
Ciasto można ozdobić w dowolny sposób, ale jedno musi się zgadzać – koniecznie musi
być czerwone w środku. To zasługa barwnika spożywczego, który jest tutaj
niezbędny by ciasto nabrało intensywnego koloru. Naturalne barwniki jak np. sok malinowy lub buraczany niestety
sobie nie poradzą z dodatkiem kakao i ciasto wyjdzie brunatne. Każdy barwnik spożywczy
jest też inny. Niektóre barwią na intensywnie czerwony kolor, inne niestety
nie. Mój barwnik spisał się nienajgorzej, ale mam wrażenie, że mogło być lepiej
:) Ze smaku jestem bardzo zadowolona. Ucierane ciasto przełożone delikatnym kremem
na bazie serka twarogowego z cytryną. Prosto, smacznie i efektownie! Polecam
nie tylko na walentynki!
Składniki (na
ciasto w okrągłej formie średnicy 22cm):
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 szklanka maślanki lub kefiru
½ kostki masła
½ szklanki drobnego brązowego cukru
½ szklanki drobnego białego cukru
3 jajka
2 żółtka
1 łyżka gorzkiego kakao
1-2 łyżek czerwonego barwnika spożywczego (proszek lub
żel)
2 łyżeczki soku z cytryny (ewentualnie octu jabłkowego)
1 i ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru wanilinowego)
Szczypta soli
*używam szklanki o pojemności 250ml
Krem:
340g kremowego serka twarogowego (u mnie President, może być kanapkowy lub serek typu
bieluch)
100g masła
50g cukru pudru
Sok i skórka otarta z ¼ cytryny
Wykonanie:
Przygotować 2 foremki średnicy 22cm. Wyłożyć papierem
do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175oC (termoobieg).
Ciasto: mąkę przesiać razem z sodą i solą. W
osobnym naczyniu wymieszać olej z maślanką. Masło utrzeć z cukrami i esencją
waniliową, aż zwiększy swoją objętość. Dodawać po jednym żółtku, każdorazowo
miksując. Następnie dodawać porcjami białko. Wsypać kakao, dodać sok z cytryny
i barwnik spożywczy. Wymieszać. Dodawać na przemian mąkę i maślankę z olejem.
Masę przelać do foremek. Piec ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i
całkowicie ostudzić. Z każdego placka ściąć wystającą górkę, a odcięte ciasto
pokruszyć na okruszki do miski.
Krem: masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać porcjami
serek i dalej ucierać. Na końcu dodać skórkę i sok z cytryny – wymieszać. Mniejszą połową kremu przełożyć blaty. Resztą posmarować wierzch i boki ciasta. Obłożyć
okruchami z ciasta. Można udekorować świeżymi płatkami róż lub świeżymi (w
sezonie zimowym mrożonymi), czerwonymi owocami :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz